Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

ο πΟλεμος Των κΑρτΩν!!

"Πάρτε μια κάρτα μου.." το λέτε συχνά ή τουλάχιστον θα έπρεπε να το λέτε συχνά αν είστε επιχειρηματίας, αν έχετε κάποιο κατάστημα ή προσφέρετε κάποιου είδους υπηρεσία....
Ok.. αλλά ποιος το είπε πρώτος??

Η απάντηση στην ερώτηση αυτή είναι κάποιος υπηρέτης αριστοκράτη το 17ο αιώνα. Τώρα ποιος συγκεκριμένα δεν ξέρω!

17ος αιώνας- Ο πρόγονος της επαγγελματικής κάρτας.. η Ταξιδιωτική Κάρτα

(visiting cards/ visite biletes) Τις χρησιμοποιούσαν στην Ευρώπη οι υπηρέτες των ευγενών και βασιλιάδων. Αν ήσουν βασιλιάς ας πούμε εκείνα τα χρόνια και πήγαινες επίσκεψη σε κάποιον άλλο βασιλιά, ο υπηρέτης σου έπαιρνε την κάρτα σου την Ταξιδιάρα (που είχε μέγεθος τραπουλόχαρτου) και την έδινε στον υπηρέτη του παλατιού που θα επισκεπτόσουν για να ανακοινώσει την επικείμενη άφιξή σου.

Με τα χρόνια η Ταξιδιωτική Κάρτα, σαν μέσο σύστασης του κατόχου της, απέκτησε μια λάμψη. Διακοσμήθηκε πλούσια, με κάθε λογής στολίδια και έφτασε τον 19ο αιώνα να είναι απαραίτητη στις ζωές της μεσαίας και ανώτερης κοινωνικής τάξης (Calling Cards).






Για να φανταστείτε κάθε σπίτι είχε ένα ασημένιο δίσκο καρτών στην είσοδό του όπου ο κάθε επισκέπτης έριχνε την κάρτα του. Έτσι μπορούσες με όλες τις κάρτες από το ασημένιο κουτάκι σου να κάνεις μια λίστα με εκείνους που σε επισκέπτονταν και να περιμένεις ωραιότατα να σε καλέσουν κι εκείνοι με τη σειρά τους στο σπιτικό τους και να αφήσεις κι εσύ την φινετσάτη καρτούλα σου και μετά πάλι απ' την αρχή. Οι Calling Cards πολύ απλά υπήρχαν για να σου υπενθυμίζουν τις κοινωνικές σου υποχρεώσεις.

Την ίδια χρονική περίοδο κυκλοφορούσαν στην "αγορά" και τα ξαδερφάκια της Ταξιδιωτικής Κάρτας... οι Εμπορικές Κάρτες.
Οι Εμπορικές Κάρτες (Trade Cards) λειτουργούσαν ως μέσο διαφήμισης, ενώ αρκετές είχαν τυπωμένο χάρτη για να μπορεί ο κόσμος να βρίσκει αυτό που έψαχνε, αφού τότε οι δρόμοι δεν είχαν όλοι ονόματα και αριθμούς, αλλά και οι εφημερίδες μόλις άρχιζαν να αποκτούν κάποιο έδαφος στις ζωές των ανθρώπων.

Βιομηχανική Επανάσταση ολέ!!

Η μεσαία τάξη αναλαμβάνει να χρησιμοποιήσει τις κάρτες Ταξιδιάρες και μη προς όφελός της. Τις αναγνωρίζει ως βασικό εργαλείο για την ανταλλαγή στοιχείων επικοινωνίας και τις μοιράζει αβέρτα παντού. Τα λούσα και τα στολίδια εξαφανίζονται και το χαρτί γίνεται απλό και σκληρό με απλή και καθαρή γραμματοσειρά Η κάρτα αρχίζει να παίρνει τη σημερινή της μορφή και η υψηλή κοινωνία ξινίζει τα μούτρα της. Ο πόλεμος των καρτών είναι ΓΕΓΟΝΟΣ! Επαγγελματικές vs Ταξιδιωτικές Κάρτες!!! Ποιος θα κερδίσει??

Την απάντηση την ξέρουμε όλοι.. το μόνο που μένει να σας πω είναι ότι αν έχετε σκοπό να βγάλετε κάποια κάρτα σκεφτείτε ότι είναι μια "παράδοση" που κρατάει πάνω από 4 αιώνες! Δώστε της την απαιτούμενη προσοχή. Είναι η πρώτη εικόνα σας στα μάτια του κόσμου.

Τι πρέπει να περιλαμβάνει η κάρτα σας:
-το όνομά σας
-τον τίτλο σας

-την εταιρία με την οποία σχετίζεστε

-τα στοιχεία επικοινωνίας σας
(διεύθυνση, τηλέφωνο, fax, email)
-το λογότυπο της εταιρίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου